U bevindt zich hier:Start >> Mijn gemeente > FairTradeGemeente

Pepingen FairTradeGemeente

fairtradegemeenteDe gemeente Pepingen behaalde de titel van FairTradeGemeente. Deze titel geeft aan dat de gemeente en haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken.

In samenwerking met de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking of het GROS nam een lokale trekkersgroep de nodige initiatieven om de titel te behalen. Zes criteria moesten vervuld worden:

1. Het lokale bestuur: het gemeentebestuur van Pepingen keurde een resolutie goed die Fair Trade steunt en engageert zich reeds geruime tijd door fairtradeproducten aan te schaffen. Verder promoot de gemeente op regelmatige basis het bewustzijn rond Fair Trade via communicatie naar haar personeel en inwoners toe. De verschillende gemeentediensten gebruiken structureel koffie, suiker en aanverwante producten met het Max Havelaar label.

Hier vind je de resolutie gestemd op de gemeentraad van 25 januari 2012.

2. In de plaatselijke winkels en horecazaken moeten minstens twee fairtradeproducten duidelijk beschikbaar zijn. De winkels en horecazaken moeten ook communiceren over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.

3. Scholen, bedrijven en organisaties gebruiken fairtradeproducten en communiceren daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met Fair Trade te vergroten.

4. Media-aandacht: de campagne tracht te zorgen voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau. Daardoor bereikt men een groot deel van de bevolking. En zo voelen lokale deelnemers zoals handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.

5. De lokale trekkersgroep nam de nodige initiatieven om de titel te behalen. Nadien zorgt de groep voor de continuïteit van de campagne.

6. Lokale productie en consumptie: de trekkersgroep lanceerte nieuwe initiatieven die de lokale consumptie en de productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigen. Zowel thuis, als op de werkvloer en op openbare plaatsen. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.

Door middel van deze 6 criteria kunnen we werk maken van eerlijke en duurzame consumptie in de gemeente Pepingen! We kunnen dit echter niet alleen. Het gemeentebestuur draagt eerlijke handel een warm hart toe en hoopt dat ook u open staat voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame landbouw.

Via deze website houden we je op de hoogte van acties en initiatieven van de lokale trekkersgroep.

Wil je meer te weten komen over de campagne fairtradegemeente of wil je meewerken in de trekkersgroep?
Neem contact op via Trekkersgroep Fairtrade Pepingen, fairtradegemeente@pepingen.be

Meer info over de werking vind je op www.fairtradegemeenten.be.